2012. november 23., péntek

A Facebook mégsem zuhant a mélybe


November 14-e, mely a Facebook halálnapjaként volt régóta elkönyvelve elérkezet, de a Facebook árfolyama állta a sarat, és nem következett be a megjósolt vég.

Miért halálnap?


A Facebook közismerten ingadozva és rosszul teljesít a tőzsdén májusi belépése óta. Ezért azt gondolta a világ, hogy november 14-én, amikor a Facebook dolgozói részvényopciók legnagyobb része felszabadul a tilalom alól és eladhatóvá válik, mindenki él majd a lehetőséggel, és igyekszik megszabadulni a nyűgös részvényektől: pénzzé teszi őket. A hirtelen piacra kerülő tömérdek új részvény komoly bizalomvesztést hozhat a befektetők között, főleg ha a cég vezetői is menekülnek. Ez pedig előidézheti a Facebook tőzsdei összeomlását.
Több magas szintű alkalmazott már váltotta be opcióit részvényekre október végén, amikor szintén nagyobb mennyiségű részvényopciónak járt le a tilalma. Azt, hogy a cégből kik váltják be, nem lehet titokban tartani, mert nyilvános kérvénnyel lehet csak a folyamatot elindítani. Így tudható az, hogy az operatív igazgató és igazgatóhelyettesek is éltek a lehetőséggel. Azt nem lehet tudni, hogy el is adták-e a papírokat, de semmiképp nem volt kedvező jel, mert az érzékelhető, hogy a cégvezetők sem bíznak a jövőben. 

Miért menekült meg mégis?


November 14-e mégsem hozta el a bukást. Sőt több mint 10 %-os növekedést hozott. Piacra került ugyan jelentős mennyiségű Facebook-részvény, de az árfolyamot nem húzta le. Ennek okaként a szakértők a bizalom növekedését határozzák meg, ami abból eredhet, hogy a mobilos hirdetésekből jövő bevétel kedvező, vagy akár vehetjük példának a Gift nevű ajándékküldő szolgáltatását, ami november közepén már élesben is elindult, és több millió, esetleg milliárd dollár bevételt hozhat a konyhára. A cég ezt még azzal is megtoldotta, hogy új pénzügyi vezetőt mutatott be, aki a Zyngától jött át hozzá.  

A legnagyobb fenyegetettség tehát ezennel elmúlt. Még lesznek ugyan kényes napok, ahol újabb részvénycsomagok válnak beválthatóvá és eladhatóvá, de közel sem annyiról van szó, mint a november 14-eiről, ahol kb. 773 millió opcióról kattant le a lakat. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése