2012. szeptember 19., szerda

Hegymászás: a Facebooknál gyenge a kötél


A Nasdaq index erőssége annak a jele, hogy a technológiai szektorban vége van a válságnak. A növekedés motorja az Apple és az Amazon, melyek részvényárfolyamai rekordot döntöttek. Velük ellentétben a Facebook részvényei harcolnak a bukás elkerüléséért.


Egy régi zuhanás után


NASDAQ index összeomlása a 2000-es évek elején a dotcom lufi kipukkanását eredményezte. A virágzó e-kereskedelem óriásit esett azáltal, hogy az árak megnövekedtek, és már nem tükröztek értéket. Ennek következtében a cégek pedig sorra tűntek el. Akadtak azonban olyanok, akik át tudták vészelni a nehéz időszakot úgy, hogy nyitottak a felhasználók felé. A nagy bukás óta eltelt időszak a megmaradásról, majd a kapaszkodásról szólt. 12 év elmúltával meg lehet állapítani, hogy lassan, de viszonylag egyenletesen fejlődik a technológiai szektor olyannyira, hogy ma már kijelentik: véget ért a válság ezen a területen.
A napokban, 2012 szeptember elején az elmúlt 12 év legjobb állását mutatja a NASDAQ. Míg szeptember 9-én rekordról írtak, addig 13-a óta már ez a rekord is meg van döntve. Ezt az eredményt elsősorban az Apple és az Amazon, illetve mellettük a Google szárnyalásának lehet betudni.

Ahol erős a kötél

Az Apple háza táján jelentős mozgolódás van. 12-ét nagy várakozások előzték meg, ugyanis ez a nap az újabb Apple eventről nevezetes. Ezen a sajtótájékoztatón mutatták be az új iPhone 5-öt. Az új készülék lázában égve egy óra alatt elkapkodták a készletet a vásárlók, sokkal gyorsabban, mint az iPhone előző típusait. A várakozások és a jelen állás szerint is a bejelentés kedvezően befolyásolta az Apple tőzsdei helyzetét, és ennek valószínűleg koránt sincs vége, hiszen még előttünk áll a karácsonyi szezon.

Csúcsot ért el az Amazon árfolyama is, köszönhetően a sajtótájékoztatóján bemutatott új e-könyv- olvasóinak és tabletjeinek. A készülékeket olcsón adva versenyben tud maradni, és ezt látva nem meglepő a részvényárfolyamának rekordja. A hangsúly és a haszon a tartalomeladásban van. Az olcsó készülék több vásárlóhoz juthat el, ami azt eredményezi, hogy szélesebb rétegek férhetnek hozzá webáruházához is.

Mellettük a Google is törekszik felfelé. Ezekben a napokban többször is átlépte a 700, néha akár a 710 dollárt. Utoljára 2007-ben döntött rekordot, amikor is 714 dollárt ért el. Itt sem elképzelhetetlen a rekord megdöntése.

Szorult helyzet a Facebooknál


Velük ellentétben a Facebook árfolyama küszködik. Május óta, amikor belépett a tőzsdére, csökkenő tendenciát mutat. Míg a fentebb említett óriások csúcsot döntögetnek, addig a Facebook is, csak negatív szempontból. Szeptember 4-én elérte a történelmi mélypontot, ám azóta lassan, de kapaszkodik felfelé, hogy megmeneküljön a haláltól, bár a befektetők már így is veszítettek a pénzükből. A rossz szereplés oka több helyen keresendő: egyrészt túlárazottak voltak a részvények, mert a Facebook népszerűségét vették alapul. Másrészt nem tartja a lépést a változással, nem alkalmazkodik a megváltozott használói igényekhez. Ugyanis egyre többen használják okostelefonjaikról, ahol azonban a Facebook nem tud hatékonyan hirdetést megjeleníteni. Továbbá nagyon magas a kamu felhasználók száma, akik klikkelésre, lájkolásra vannak kifejlesztve. Másik probléma a Zynga nevű cég zuhanórepülése, melynek játékait egyre kevesebben használják, és így kevesebb jutalék is jut az őt népszerűsítő közösségi oldalnak. A befektetők tehát félnek, sokan menekülnek és túladnak a részvényeken, mások meg bizalmatlanul néznek a jövőbe. Novemberben újabb halálnap lesz, amikor majdnem kétmilliárd részvénynek jár le az eladási tiltása.

Fő forrás: index.hu/tech 2012.09.09. Száguld az Apple és az Amazon

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése